Grensoverschrijdend gedrag: het sluipt erin…

door | |

Ik keek net De F*ckelteit op Videoland. Ik kreeg de serie uit zoveel hoeken getipt dat ik wel móest kijken. Niet gek, want het hoofdkarakter is – net als ik – advocaat arbeidsrecht, en -zo heb ik me laten vertellen – ook ergens in uiterlijk en gedrag doet ze mensen om mij heen aan mij denken…. Maar in tegenstelling tot mij, is zij volledig in de ban van (de nasleep van) grensoverschrijdend gedrag dat haar is overkomen.

“Fictief verhaal,” staat erbij. Maar helaas is overduidelijk dat dit verhaal op werkelijkheid is gebaseerd.

Waar ik tijdens mijn studie en in de beginjaren van mijn carrière nog wel eens meelachte om opmerkingen als “een 8 voor een 8” (waar het betere Google-werk me leert dat het “een nacht voor een 8” moet zijn), wil ik dat echt niet meer doen. Ik weet inmiddels maar al te goed dat ook “meelachen”, een ogenschijnlijk kleine handeling, grote impact kan hebben. En dat je, door mee te lachen of weg te kijken, zelf bijdraagt aan het machtsmisbruik / grensoverschrijdende gedrag. Het abnormale wordt dan genormaliseerd.

de F*ckelteit

Zoals het personage van vakgroephoofd in de serie tegen zijn dochter zegt: “Het sluipt erin hè.”
En dát is precies het probleem.

Het stopt dan pas als iemand – vaak het slachtoffer – zich durft uit te spreken, en daarmee heel veel op het spel zet. Maar zelfs dan niet altijd. Want ook die verhalen verdwijnen te vaak onder het tapijt.

Wil je als organisatie goed zorgen voor je mensen? Wil je als leidinggevende klaar staan voor je teamgenoten en andere collega’s? Wil je als organisatie niet het middelpunt worden van een schandaal, een onderzoek of publieke vernedering? Zorg dan voor veiligheid.

Zorg voor een open houding en een stevige basis:

✅ Een heldere gedragscode die in de praktijk écht wordt nageleefd
✅ Objectieve beoordelingscriteria en evaluatiemomenten
✅ Een goed ingerichte klachtenprocedure
✅ Eerlijk personeels- en salarisbeleid
✅ Duidelijke feedbackcultuur waarin medewerkers zich durven uit te spreken
✅ Interne en externe vertrouwenspersonen
✅ Een werkcultuur waarin iedereen zichzelf kan zijn, waar ruimte is om fouten te maken en van elkaar te leren

En los van alle regels: verplaats je in een ander. Bied je excuses aan als je iemand kwetst. Stel vragen in plaats van te oordelen. Zie de wereld ook door de ogen van een ander. Blijf geïnteresseerd in elkaar. Samen komen we er wel!

Wil je hier over sparren? Weet me te vinden.

Written by Jorrin

Related Posts

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 reacties